Fiske på Equinor oljeplattform

Jeg husker så godt en tid tilbake da Geir Sivertzen fortalte meg at han reiste på Equinor sine oljeplattformer og holdt foredrag og fiskekurs. Dette er en drøm mange sportsfiskere håper å få oppleve, også jeg. Det var under en nydelig middag på Big Fish Adventure på Sørøya, Geir spurte meg om jeg kunne tenkt meg å være med på dette. Jeg husker så godt at i en ydmykhet jeg ikke turte å tolke dette som en invitasjon, men heller rent hypotetisk. Da vi fikk avklart spørsmålet var jo selvfølgelig svaret et stort «JA!» Jeg skal innrømme det kom et par gledestårer og jeg følte meg veldig privilegert.

20180315_170825(0)
Mitt hyggelige reisefølge Geir Sivertzen aka dr Hook. Bilde tatt på Big Fish Adventure, Sørøya.

En ting var at jeg som utdanna prosess operatør skulle nå få tilfredsstilt nysgjerrigheten min på produksjonen der ute og fiskemulighetene, men minst like stort var at jeg skulle få reise på en ny tur med Geir. Når man som relativt ny sportsfisker skal utvikle seg fortest mulig, er det gull verdt å være med erfarne fiksere. Når Geir er en utrolig hyggelig og positiv mann i tillegg, lå alt til rette for en magisk tur ut på oljefeltet. Geir jobbet i markedsapparatet hos Mustad i mange år, hvor han under navnet dr Hook, reiste rundt og fikk fisket i over 45 land. Med sin ekspertise er det ikke rart han har blitt valgt til å holde kurs på plattformer siden 2012. I tillegg er han den norske representanten for GetAwayTours, som tilbyr noen av verdens fremste fiskeopplevelser, fra fluefiske på Grønland, sailfish i Malaysia til tunfisk og GT på Maldivene.

IMG_3350
Foto: Geir Sivertzen

Da vi landet på plattformen fikk vi som var der for første gang en introduksjon av plattformsjefen, og like etter informasjon og sikkerhetsrunde av den ansvarlige. Geir viste meg min lugar og gjorde meg kjent i boligkvarteret. Deretter kom høydepunktet, fiskeplassen! Det var rett og slett magisk og komme ut dit og jeg klødde i fingrene etter å starte fisket. Været var jo fantastisk.  Vi rigget klart utstyr og Geir delte sin fiskeerfaring han har fått her ute. Siden vi står og fisker 35 meter over havoverflaten, har de utviklet en egen håv. Den er lagd med en spiral hvor hovedlinen tres innpå og der håven som er festet i et kraftig tau, glir ned langs firelinen, som foretrekkes til denne type fiske pga dens unike slitestyrke. Jeg ble vist hvordan å håndtere den, samt hvilke tackle og agn som fungerer best. Pga hvordan hoven brukes, ble jeg anbefalt og bruke kun en krok. Under plattformen er det masse småsei, så å bruke hel makrell på langa for å komme gjennom stimen, viste sei å være avgjørende. Rådene jeg fikk funket optimalt, og den første langa satt på ganske så fort. Min største lange så langt fikk jeg i Bergen og veide 16 kg. Guidet av Henrik Vågenes. Jeg jaktet nå ny personlig rekord.

IMG_3356
Foto: Geir Sivertzen
IMG_3364
Foto: Geir Siverten

IMG_3401

Vi fisket på en dybde på 225 meter. Mørket kom fort, men vi rakk å få opp noen fisk, som vi fileterte og frøs ned til de ansatte. Min største var en 0,5 kg under rekorden min.

IMG_3506

Screenshot_20180331-180424
Samarbeidspartner

 

 

 

Tidlig dagen etter var vi i gang igjen. Langene tok opptil 80 meter over bunn og seien bet langt ned. Det var dermed veldig vanskelig å fiske etter uer, som var et av målene mine på denne turen. Det er en art jeg ikke har fått enda, og jeg visste at den bare var tatt to ganger her på denne plattformen, men det var verdt et forsøk. Det endte med hver gang og enten få en liten lange på 7-8 kg eller sei på, og tiden min her ute var begrenset.

 

 

IMG_3435
Foto: Geir Sivertzen

 

 

 

 

IMG_3483
Foto: Geir Sivertzen

Mange av de ansatte benyttet pausen sin til å komme ned på fiskedekket. Her var det god stemning og vi fungerte godt som et team. Noen fisket masse hjemme og en del på plattformen, mens andre har hverken fisket her eller på fastlandet før. Da var det ekstra kjekt at den aller første dypvannsfisken var en 10+ kilos lange.

IMG_3543

Lørdags kveld var det duket for foredrag av Dr Hook. Jeg skulle så gjerne ønske jeg hadde noen videoklipp og dele med dere, for det var planen å lage. Sannheten er at jeg ble så oppslukt av fortellingene at det ble så til de grader glemt. Det er det beste foredraget jeg har hørt. Det var spennende, eventyrlig, morsomt og lærerikt på en gang og jeg håper dere får høre det i en annen sammenheng.

Søndags morning stod vi opp til sol og blå himmel. Nye mennesker fikk prøve fiskelykken.

 

 

 

Geir delte med glede sin kunnskap om hvordan å filetere fisk. Håper en dag jeg blir like flink.

IMG_3518

20180907_221034

IMG_3489

20180908_144014

 

IMG_3488

res_1537975187749
Foto: Geir Sivertzen

 

Dessverre begynte det å blåse opp på søndags ettermiddag  Da vi skulle senke hoven for å løfte opp fisk, blåste den nesten vannrett bortover. Dermed måtte vi dessverre avlyse fiske resten av dagen. Til min store begeistring var opplevelsene ikke over for min del. Dagen før var jeg helt nede i skaftet på havets bunn, noe som var en kul og spennende opplevelse. Men nå fikk jeg asså tilbudet om å bli senket ned i sele utenfor skaftet til havoverflaten. Jeg sa selvfølgelig ja! Vi rigget oss til i lesiden av vinden.

p1030571.jpg

P1030502

P1030516

P1030519

For en rå opplevelse! Dette hadde jeg aldri i min villeste fantasi trodd jeg skulle få oppleve, og kommer til å være evig takknemlig. Hele turen har vært fantastisk. Maten var kjempe god og jeg har sovet så utrolig godt på lugaren min. Det har vært veldig koselig å møte så mange kjekke mennesker. Nå sitter jeg igjen med gode minner for livet. På helikopteret til land var jeg den trolig den eneste som ikke ville hjem.

Tusen takk Geir Sivertzen og Equinor.

2 kommentarer om “Fiske på Equinor oljeplattform

 1. Spennende lesing 😀
  Jeg var på et foredrag om internasjonale forhandlinger for leeeenge siden, og det må ha vært Dr. Hook fra Mustad som holdt det 😀
  Veldig tøffe erfaringer med salg i mange land.
  Men, det blir vel deg som holder foredrag neste gang…få som får så mange heftige opplevelser, så stå på 👍😀
  Gøy å følge med 🤗

  Liker

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s